Wellness, o cale adoptata de multi oameni in vederea imbunatatirii stilului de viata, a sanatatii si a starii de spirit – este un concept ce prevad multi factorii, de la nutritie si sport, la relaxare si socializare. In acest articol, ne vom concentra asupra centrarii pe fiecare dintre aceste aspecte si vom discuta despre modul in care iti poti construi propriul program de wellness, pentru a-ti atinge obiectivele.

Wellnss-ul poate sa insemne diferite luc2uri pentru diferite persoane, insa principala viziune pentru acest concept este ca tu sa iti atingi propiile tale obiective in ceea ce priveste starea ta fizica si mentala. In timp ce multe dintre aspectele ce definesc wellness-ul se concentreaza in mod specific asupra starii tale de sanatate, scopul lic este de a te ajuta sa ai o viata mai buna si mai echilibrata, care sa iti imbunatateasca calitatea existentei.

Nutritia și Sportul

Praticarea unei nutritii sanatoase si servirea unei alimentatii echilibrate sunt construite peste conceptul wellness-ului. Acesta se refera la punerea accentului asupra alimentelor sanatoase si nutritionale si limitarea aportul de produse alimentare procesate, pline de zahar si de grasimi nesanatoase. In aceasta zona, se poate recomanda consumul de fructe, legume, produse lactate, produse din carne slaba si cereale integrale.

Printre aspectele esentiale ale sportului intr-un stil de viata de wellness se numara respectarea rutinei de exercitii, fie ca este vorba despre mersul pe jos, alergatul sau antrenamentul la sala de sport. Acestea trebuie sa fie adaptate in functie de nevoile si obiectivele fizice ale fiecaruia. Odata ce se realizeaza exercitii regulate, corpul va fi mai flexibil si rezistent, iar starea ta de spirit va fi mai ridicata.

Relaxarea

Stresul si anxietatea au devenit una dintre cele mai mari provocari ale stilului de viata actual. Ideal ar fi ca activitatile tale zilnice sa includa cateva ore dedicate relaxarii si regasirii energiilor pierdute. Cele mai populare optiuni ar fi somnul suficient, meditatia sau vizionarea unui film de relaxare. Puteti incadra si cateva exercitii fizice pentru a te ajuta sa te deconectezi si sa te relaxezi.

Socializarea

Intentia principala a wellness-ului este de a avea un stil de viata echilibrat, care sa ii ajute pe oameni sa se simta mai conectati cu ei insisi. Pentru a realiza acest lucru, este necesar sa petreci si timp socializand cu alte persoane, mai ales cu aquelii langa care te simti confortabil, cei mai buni prieteni sau familia. Acest lucru te va ajuta sa te simti mai conectat la tine si mai putin stresat in cazul unei situatii stresante.

Managementul Timpului

Din cauza stilului de viata intens al multor persoane, poate fi greu sa se inscrie o ora sau doua la yoga, antrenament sau meditatie in timpul saptamanii. Cu toate acestea, astfel de activitati sunt esentiale pentru a intra in forma si a te simti energizat. De aceea, managementul timpului devine foarte important in ceea ce priveste programul de wellness si iti va oferi mai mult control asupra a ceea ce gasesti important pentru tine. Asa ca, incearca sa faci un plan si sa incadrezi restul activitatilor in acesta, mai ales la locul de munca.

Autocontrolul

Si ultimul concept tocmai s-a referit la managementul timpului, insa autocontrolul reprezinta un aspect separat aferent provenit din acesta. Autocontrolul poate sa insemne gestionarea cantitatii de mancare sau a substantelor toxice, dar poate sa includa si controlul mental al contagiunii intre starea ta generala si actiunile tale. Acest lucru se refera la luarea deciziilor in cunostinta de cauza si la adoptarea unor provocari ( prin exercitiu de educatie a mintii), pentru a te ajuta sa actionezi asa cum iti doresti.

Implementarea unui Program de Wellness

Cand vorbim despre „crearea” unui program de wellness, cheia este sa tii cont de nevoile si obiectivele tale personale. De exemplu, poti incepe prin a-ti dedica doar 15 minute pe zi pentru exercitii fizice, sau chiar sa treci prin rutina ta de yoga de dimineata. In functie de aceasta lista cu obiective, vei incepe sa adaugi alte elemente, cum ar fi exercitii de respiratie sau exercitii de autocontrol, pentru a te ajuta sa implimentezi aceste obiective in viata ta.

Dupa cum puteti vedea, wellness-ul presupune un echilibru intre diverse domenii ale vietii – nutritie, fitness, relaxare, socializare, managementul timpului si autocontrolul – fiecare dintre acestea contribuind in mod vital la capacitatea ta de a-ti atinge obiectivele. Asadar, daca urmezi o abordare integrata si iti construiesti propriul program de wellness ce sa se potriveasca nevoilor tale, te poti bucura de beneficiile acestuia.