Atunci cand te gandesti la dietetica si alegerea alimentelor tinand cont de performanta si de sanatate, termenul “zero calorii” este unul dintre conceptele cele mai comune pe care le intalnesti. Cu acest articol, exploram ce inseamna alimentele cu zero calorii si daca sunt o alegere optima pentru o persoana preocupata de sanatate.

De-a Lungul Anilor, Alimentele Cu Zero Calorii Au Capatat Popularitate

De-a lungul ultimului deceniu, caloriile si continutul alimentelor s-a crescut dramatic in constientizarea publica si din ce in ce mai multi oameni remembereaza ca alimentele consumate isi au contribuirea la cantitatea generala de calorii pe care o iau in fiecare zi. Si, in acelasi timp, conceptul de alimente cu zero calorii a fost adoptat de multe persoane care se lupta sa manance sanatos.

Alimentele cu zero calorii sunt, in general, bauturile sau produsele alimentare care au aproximativ 0 calorii la servire. Acestea sunt adesea prezentate ca un element de baza al oricarui regim de dieta, producandu-se continutul lor scazut in grasimi si calorii. Si, in ciuda faptului ca semnul „fara calorii”, a inceput sa prinda din ce in ce mai mult, exista o cultura mai veche care dateaza inca din 1930, cand doctorul american Covert Bailey a lansat primul index al-alimentatiei.

De ce sa Fi Atent La Alimentele Cu Zero Calorii?

Chiar daca aproape 20 de ani s-a insistat asupra alimentelor cu zero calorii, continutul lor nutritiv si monotonia pot fi problematice. Daca nu se adopta regimuri alimentare sanatoase, astfel de alimente pot ajunge sa ofere mese cu un contenut nutritiv sarac. In plus, atunci cand se consuma prea multe alimente sarace, acestea isi vor submina eficacitatea.

De fapt, singura dieta cu zero calorii ar putea fi atat de problematica intrucat poate dezechilibra aportul de vitamine si minerale in organism, compensari hormonale, precum si echilibrarea glucidica si a zaharului din sange. Acest lucru, la randul sau, poate face dificil faptul ca organismul sa-si simta satisfacerea si sa-si creasca metabolismul.

Tipuri De Alimente Cu Zero Calorii

Printre alimentele considerate a avea zero calorii se numara ceaiul verde, laptele farmec si sosul de soia. Aceste alimente contin numai mici cantitati de calorii, dar au nutrienti esentiali precum alcaliu, vitamine, minerale, fibre si antioxidanti.

Iata si cateva exemple de produse alimentare cu zero calorii:

  1. Apa – Cea mai usoara si eficienta alimentation cu zero calorii.

  2. Ceai verde – Are proprietati antioxidante si poate ajuta la reducerea grasimii din corp.

  3. Legume – Uscata, acestea au numai un continut scazut de calorii. Varietatile mai sarace in calorii sunt broccoli, varza de Bruxelles si fasole.

  4. Fructe – De asemenea, fructele sunt o sursa foarte buna de alimente cu zero calorii. Merita mentionat ca fructe proaspete sunt mai bune decat fructele uscate, diluate sau dulcite.

  5. Sparanghel – Continutul de calorii al sparanghelului este foarte scazut, facandu-l un excelent aliment cu zero calorii.

  6. Lapte fermecat – Acesta are mai putine calorii decat laptele normal si iti poate permite mancarea consemnata si in acelasi timp sa simti satisfacerea din partea unei gustari cu zero calorii.

  7. Dieta sugar free gelatina – Este o alta reteta cu zero calorii care iti va permite sa mentii silueta fara sa-l tradezi pe gradina ta de tratament artistic.

Alimente Și Băuturi Pe Care Ar Trebui Sa Le Eviti

Desi alimentele cu zero calorii sugereaza textura usoara, informatia despre anumite produse poate sa nu fie ca informatiile despre alte produse. Chiar daca o reteta apare intr-o imagine ca fiind usoara si fara calorii, nu inseamna ca nu contine aditivi artificiali sau chiar azucar. Asa ca, atunci cand facem alegeri alimentare, trebuie sa ne asiguram ca ceea ce cumparam este pasteurizata si nu contine aditivi.

Acestea fiind spuse, alimentele pe care ar trebui sa le evitam sunt:

• Sucuri carbogazoase

• Cereale indulcite
-Lichior
• Batoane de ciocolata
• Alimente procesate
• Dulciuri
• Racoritoare cu zahar
• Bauturi energetice
• Bauturi răcoritoare standard
• Băuturi alcoolice

De asemenea, trebuie sa va asigurati ca alimentele si bauturile care nu contin calorii nu se pot compensa cu cantitati mari de mancare iar modul de a obtine rezultatul pe care il doriti este de a obtine nutrientii din mancarea consumata.

Beneficiile Alimentep Cu Zero Calorii

Unul dintre principalele beneficii ale alimentelor cu zero calorii este faptul ca ne pot ajuta sa stam departe de alimentele bogate in calorii si grasimi, dar care sunt precum si tentatia. Deoarece aceste alimente nu contin calorii sau grasimi, sunt mai usor de consumat, iar astfel puteti preveni consumul excesiv de alimente si bauturi nesanatoase.

De asemenea, alimentele cu zero calorii aduc si un sentiment de satietate si ofera nutrientii de baza prin continutul lor bogat in nutrienti. Aceste tipuri de alimente sunt, de asemenea, un excelent ajutor in stabilirea metabolismului si pot ajuta in pierderea greutatii si mentinarea energiei.

Nu Uitati Niciodata Sa Va Hraniti Corect

Publicitatea oferita alimentelor fara calorii poate crea iluzia ca oricine poate pierde in greutate mancand numai alimente fara calorii si bea bauturi fara energie. Cu toate acestea, aceasta imagine nu poate acoperi adevarul real despre alimentele pe care le consumam. Intotdeauna este recomandat sa mancam o dieta echilibrata, plina de proteine, carbohidrati, vitamine si minerale si sa consumam bauturi nutritive si lichide.