Aspartamul se folosește în industria alimentară globa înlocuitor al zahărului pentru a face produsele mai puțin calorice. Pe lângă faptul că face locul în farfuria consumatorilor, acesta are și anumite efecte asupra sănătății. În acest articol ne vom referi la efectele sale și la modul în care poate fi evitat.

Aspartamul este un îndulcitor artificial, aproximativ 200 de ori mai dulce decât zahărul și are aproximativ aceeași funcție pentru dulciuri și produse dietetice precum paste sau sucuri. Cu toate acestea, aspartamul poate avea unele efecte secundare asupra sănătății, cum ar fi cefaleea, iritația stomacului sau, mai grav, probleme neurologice și chiar crize de epilepsie.

Cum Funcționează Aspartamul?

Aspartamul este un îndulcitor artificial care conține două aminoacizi, fenilalanină și acid aspartic. Acestea se descompun în corpurile noastre prin metabolizare și sunt absorbiți de sângele nostru, iar prezența lor în organism crește nivelul de dopamină și neurotransmițătorii serotonina și noradrenalina, lucru care duce la euforie.

Efectele Asupra Sănătății

Și desi efectul aspartamului poate părea pozitiv într-un anumit sens, ai avut de suferit pe termen lung dacă incluzi în dieta ta produse ce au această substanță în compoziție. Iată o listă cu efectele sale asupra sănătății:

 1. Dureri de cap: Dintre toate efectele secundare ale aspartamului, cefaleea este cea mai frecventă. Acesta poate fi cauzat de fenilalanină, un aminoacid utilizat în aspartam, care poate duce la întreruperea producției de histamină, ceea ce conduce la unele probleme.

 2. Convulsii și crize epileptice: Se știe că excesul de fenilalanină poate de asemenea cauza tremurături musculare sau chiar convulsii și atacuri epileptice.

 3. Sindromul deficitului de atenție: Persoanele ce suferă de sindromul deficitului de atenție au arătat că parcurg o serie de simptome neurologice, printre care se numără cefaleea și iritabilitate în cazul în care folosesc produse ce conțin aspartam.

 4. Dureri articulare sau musculare: Aceste simptome pot fi cauzate de fenilalanină și, în special, de acidul aspartic, care provoacă dureri energiene, stomac.

 5. Edeme: Excesul de fenilalanină din organism poate, de asemenea, provoca balonare și edeme.

 6. Gastrită: s-a demonstrat că aspartamul poate provoca exacerbarea simptomelor gastritei, precum ar fi indigestia si arsurile stomacale.

 7. Oboseala și fatigarea: Aspartamul poate avea și efecte adverse asupra sistemului nervos, producând oboseală și cefalee.

 8. O dereglare a glandei tiroide: Această dereglare poate duce la oboseală, umflarea gâtului și paloarea pielii.

Știm acum că aspartamul poate avea anumite efecte negative asupra sănătății și este important să înțelegem cum putem evita acest lucru și ce să facem dacă suferim pe termen scurt sau lung.

Evitarea Aspartamului și opțiunile de înlocuire

Înlocuirea aspartamului poate fi destul de simplă. Există o mulțime de produse de pe piața astăzi ce nu conțin substanțe artificiale și astfel putem evita adăugarea aspartamului în alimentele noastre. Iată mai jos câteva dintre acestea:

 1. Xylitol: Acest îndulcitor se folosește, de asemenea, în produsele alimentare și este pur natural, fiind produs din lemn sau cereale.

 2. Stevia: Denumirea comercială pentru un îndulcitor pur natural, extrait din fructele steviei. Acesta este, de asemenea, foarte sărac în calorii și are un gust foarte dulce.

 3. Erythritol: Un alt îndulcitor des folosit la uz alimentar și, de asemenea, natural. Este folosindu-se în principal în produsele cu indice glicemic redus.

 4. Siropul de agave: Este un îndulcitor natural obținut din nectarul agavei, are un conținut mai scăzut de calorii decât zahărul și conține, de asemenea, enzimele necesare digestiei.

De asemenea este important și ca atunci când achiziționăm produse alimentare să citim lista de ingrediente și ingredientele ajutătoare de prelucrare. De multe ori acestea pot conține aspartam și aditivi artificiali și trebuie să ne ferim de aceștia.

Soluții pe termen scurt și lung

Simptomele menționate mai înainte pot apărea imediat după consumarea aspartamului, dar nu sunt neapărat cauzate de acesta.