Masajul poate aduce numeroase beneficii pentru organismul uman. Acesta poate reduce stresul si anxietatea, imbunatateste circulatia sangelui si relaxeaza musculatura. Exista o multitudine de tehnici de masaj diferite, fiecare promovand anumite beneficii. Acest articol exploreaza toate aspectele masajului, de la diferitele stiluri de masaj si beneficii la o varietate de obiecte de masaj specifice care pot fi folosite acasa sau in cabinetele de specialitate.

Ce metode exista de masaj?

Exista mai multe tehnici comune de masaj care se utilizeaza in cabinetele de specialitate sau in spa-uri, fiecare promovand anumite beneficii. Iata cateva dintre cele mai populare metode de masaj:

• Masajul suedez (Svedana). Acesta ofera o terapie holistica cu ajutorul miscarilor stricte si profunde ca miscarile de presiune si de tragere. Acest tip de masaj se adapteaza cel mai bine nevoilor fiecarui pacient si actioneaza asupra anumitor puncte dureroase, intinzand muschii si ligamentii si restabilind functionarea articulatiilor si a nervilor.

• Masajul chinezesc (Tuina). Acesta se bazeaza pe reperele similare cu presopunctura si tehnici de masaj profunde care actioneaza local, iar miscarile sunt combinate pentru a obtine o terapie echilibrata si profunda. Cu ajutorul miscarii, are ca scop totodata si modelarea fizicului.

• Masajul Ayurvedic. Este o terapie holistica indiana traditionala, bazata pe conceptul de equilibru energetic. Foloseste o varietate de tehnici, de la masajuri, energizare, presopunctura, tehnici de respiratie si tehnici de gandire ce au rolul de a ajuta organismul sa invete sa se auto-regenereze si sa se relaxeze.

• Masajul Thai. Acesta combina elemente de masaj suedez, chinezesc si yoga cu obiecte medicinale, cum ar fi mainile, bratele, genunchii si picioarele. Acest masaj imbunatateste circulatia si asigura reechilibrarea si relaxarea musculaturii.

• Masajul profund tisular (Rolfing). Acesta este o terapie ce utilizeaza o presiune profunda si constanta pentru a corecta postura si de a elibera racordurile care provoaca dureri cronice. Este o tehnica recomandata persoanelor care doresc sa reduca disconfortul articular si spate dureros.

• Masajul shiatsu. Este o tehnica japoneza ce implica acupressiunea si sistemul meridian al organismului uman. Aceasta presopunctura se realizeaza cu ajutorul degetelor, cotului sau genunchilor pentru a trata simptomele durerii luand in considerare intregul corp.

Care sunt beneficiile masajului?

Pe langa reducerea durerii, masajul poate oferi organismului urmatoarele beneficii:

• Reducerea tensiunii musculare. Masajul tonifica muschii si ligamentele intepenite, inlesnind fluxul sangelui si fluidului limfatic si relaxand musculatura.

• Ameliorarea durerii cronice. Masajul poate ameliora durerea cronica si reduce presiunea muschilor prin stimularea fluxului de oxigen si sange si prin stimularea terminatiilor nervoase.

• Creste mobilitatea articulara. Masajul poate ajuta persoanelor care sufera de artroza sau leziuni care implica instabilitate articulara.

• Stimuleaza sistemul imunitar. Masajul de relaxare poate ajuta organismul sa lupte impotriva agentilor patogeni, stimuland expresia unei game largi de anticorpi si construirea imunitatii.

• Reduce stresul. Masajul poate ajuta la reducerea nivelurilor de cortizol si la crearea unui sentiment de relaxare si pace.

• Ameliorarea dependentei de droguri. Masajul poate contribui la reducerea retragerii chiar si a dependentei de droguri recreative.

• Alte beneficii: Reducerea durerilor de cap, migrene, varsaturi si edeme sau irigatii, ameliorarea simptomelor asociate sindromului premenstrual si a simptomelor de anxietate.

Ce obiecte de masaj se folosesc?

Terapeutul foloseste de obicei mainile pentru a masa si trata pacientul, dar exista si alte obiecte speciale care pot fi folosite in mod efectiv pentru a oferi un masaj profund si relaxant chiar acasa. Iata cinci instrumente populare utilizate in masaj:

• Boluri si perii de masaj. Aceastea sunt instrumente din ceramic sau bambus ce pot fi racite sau incalzite. Sunt folosite in special pentru a furniza un masaj profund si pentru a relaxa muschii obositi.

• Masina masaj facut acasa. Acest dispozitiv are un sistem mecanic cu role sau perne care imita miscarile terapeutului si ofera un masaj profund fara a fi nevoie de a merge la un cabinet de specialitate.

• Boluri de baie, gheata si caldura. Acestea sunt folosite pentru ameliorarea durerii si exista mai multe tipuri, inclusiv bazaconii, produse pe baza de ceara si alte perne cu gel.

• Mingea de masaj. Acest obiect bine cunoscut poate fi folosit pentru masarea anumitor puncte profunde din corp si poate fi folosit acasa sau in cabinete de specialitate.

• Rolurile moi. Acestea se folosesc pentru masaj profund, stimularea presopuncturii si pentru eliberarea punctelor sensibile.

Masajul este una dintre cele mai vechi terapii folosite pentru a trata diverse afectiuni si poate oferi numeroase beneficii pentru organismul uman. Exista un numar mare de tehnici de masaj care incorporeaza miscarile adecvate spre a trata anumite afectiuni, fiind folosite si din punct de vedere terapeutic sau relaxant. Acestea se pot folosi intr-o varietate de obiecte de masaj specifice care se pot folosi acasa sau in cabinetele de specialitate.