Filmele de groază sunt un gen cinematografic care s-a bucurat de popularitate pe parcursul istoriei. Acestea folosesc creativ horrorul pentru a-i atrage pe spectatori și pentru a le oferi un sentiment de frică, respingere și anxietate. Filmul de groază poate veni să se teamă de un dușman invisibil, dar terifiant și poate să ne lase sa ne intrebăm cine sunt monstrii reali care se ascund în întuneric și cine ne salvează de aceste monstruozități. 

Filmele de groază variază în funcție de publicul țintă și de elementele narative pe care le includ. Unele filme sunt amuzante și populare printre publicul tânăr, în timp ce alte filme sunt cele mai inspaimântatoare și sunt destinate unui public restrâns și mai în vârstă.

Cuprins
I. Cele mai bune filme de groază de la începutul cinematografiei
II. Primele filme de groază
III. Classic și Blockbuster filme de groază
IV. Cele mai populare filme de groază contemporane
V. Cele mai bune filme de groază din ultimii ani
VI. Cele mai bune filme de groază ale anului 2020

I. Cele mai bune filme de groază de la începutul cinematografiei 

Timp de aproape un veac, publicul a fost atras de filmele de groază, în căutarea momentelor rele și a scenelor inspaimântatoare. Filmele de groază ca Nosferatu, The Phantom of the Opera și Frankenstein au fost împărtășite pe marile ecrane, ceea ce le-a permis publicului sa se bucure de spaime.

II. Primele filme de groază 

În timp ce acum se difuzează filme de groază care sunt pline de efecte speciale și de monstruosoități terifiante, primele filme de groază erau produse fără bugete mari, erau produse în cinematografe mici și în casele personalului de filmare. Cu toate acestea, aceste filme au avut mare succes în rândul publicului. Unele din primele filme de groază incluse Dr. Jekyll și Mr. Hyde, The Cabinet of Dr. Caligari și The Cat și Canary. Aceste filme au fost îndrăgite de publicul de la vremea lor și se bucură de popularitatea lor și în zilele noastre.

III. Classic și Blockbuster filme de groază 

Pe măsură ce tehnologia filmării s-a dezvoltat, producătorii de filme au fost capabili să se bucure de efecte speciale mai sofisticate, astfel încât publicul sa-și împartă teama la maxim. Numeroase filme au revenit pentru a impresiona publicul cu scenele lor unice, cum ar fi filmul suspense Psycho și filmul de groază poltergeist. Alte filme care se bucura de un succes enorm incluse Exorcistul, The Shinning, Friday the 13th, Nightmare on Elm Street și Alien.

IV. Cele mai populare filme de groază contemporane

În ultimii ani, producătorii de filme au fost capabili sa-și exploreze genul care le-a adus faima si popularitate. Acestea sunt incluse Jumpscare- uri si filme de groaza de actiune, cum ar fi filmul Saw, The Purge si The Conjuring. Filmele au avut un buget ridicat și au adus efecte speciale noi și importante care și-au contribuit la succesul lor în reliefarea fricii în publicul lor țintă. De asemenea, filmele și-au consolidație și faima prin experimentarea cu sondat tematici și substiri plus amestecarea altor genuri de filmare, cum ar fi comedia și drama.

V. Cele mai bune filme de groază din ultimii ani 

În ultimii ani, publicul a fost captat de filme care au făcut o clădire lentă, dar constantă, de teamă și de suspans. Mulți producatori au abordat subiecte rare si nonconformiste, precum arta misterioasa a Get Out, horrorul demoniac al The Witch și supranaturalul din The Babadook. Aceste filme și altele ca ele s-au bucurat de un succes incredibil din partea criticilor și a publicului.

VI. Cele mai bune filme de groază ale anului 2020 

Anul 2020 a venit cu noi filme de groaza care au șocat, captivat și îngrozit publicul cu câteva dintre cele mai terifianate momente ale acestui gen de film. Unele dintre cele mai bune producții din acest an au cuprins IT Chapter Two, Lovecraft Country, Midsommar și Countdown. Aceste filme au adus elemente noi și interesante pentru a exploata teama spectatorului și au captat publicul cu abordari noi și originale asupra genului de groază.

Filmele de groază au devenit parte a culturii globale si, pe măsură ce tehnologia s-a dezvoltat, la făcutil și mai inspaimântatoare. Ficțiunea terifiantă poate genera emotionale intense la public, care pot fi folosite de producători și actori pentru a le oferi fanilor un sentiment de frică și adrenalină comercială. În timp ce filmele de groază sunt un mod plăcut pentru publicul în vârstă să se bucure de un sentiment de frică, acestea pot oferi și o perspectivă aprinsă asupra realității noastre și să îi facă pe spectatori să se teamă de monstrii adevărați care dețin puterea și controlul și să se întrebe cine ne salvează de acești monștri.