Supa cu oua este o reteta traditionala romaneasca a carei istorie se intinde pana in Evul Mediu. Reteta ofera un gust delicios si este considerata un adevarat deliciu al gastronomiei noastre traditionale.

Supa cu oua este deseori servita la masa de Craciun, Paste sau Anul Nou, dar poate fi servita cu succes oricand. Este usor si rapid de pregatit, iar ingredientele uzuale sunt extrem de accesibile.

Reteta de supa cu oua este simpla si extrem de gustoasa. Printre ingredientele clasice putem gasi oua, paine sau untura, ceapa, marar si vechiul condiment romanesc maghiran. Supa poate fi servita unei singure persoane, ori ca o cina intreaga, atat regim cat si traditionala, avand o stransa legatura cu principile intelepciunii medievale.

Istoria supei cu oua

Supa cu oua, cu apelatoriu ciorba de oua, este originara din Regatul Romaniei. Considerata a fi un adevarat deliciu al gastronomiei romane, se poate spune ca supele au aparut si la tarile vecine, polonezii, maghiarii, bulgarii si germanii, in timpul a ceea ce face parte din obisnuinta si cultura medievala.

De la acea vreme, supele au devenit tot mai cunoscute, insa reteta romanilor ramane una originala, preparata si servita mai ales de-a lungul anilor si in celebrari speciale. Originale supe se fabricau foarte simplu, din ingrediente usor accesibile, cum este cazul supelor cu oua.

Ingrediente

Ingredientele necesare pentru prepararea supei cu oua sunt:

  • 4 oua
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 2 legaturi de patrunjel
  • 2 castraveti
  • 2 linguri de untura
  • 4 linguri de ulei
  • Hrana de vita
  • 1 lingurita de boia de ardei
  • se sara si pipara dupa gust
  • Crengute de marar

Elementele necesare pentru preparare sunt cateva vase pentru gatit, o cratita de dimensiuni medii si un cutit pentru tocat legumele.

Reteta

Pentru a incepe pregatirea supei cu oua, se taie ceapa si morcovul in bucati mici, se caleste in uleiul incins, se adauga apoi carnea de vita pentru a se inmuia si amesteca pana cand se formeaza un sos.

Intr-o cratita se pune apa clocotita si se adauga sosul, seusturea, castravetii si salata, se lasa sa fiarba la foc moderat, se amesteca si se acopera.

Dupa ceeste gata, se adauga ouale taiate tocate in jumatati, apoi se mai lasa pe foc inca 5 minute sau pana cand ouale sunt gata.

Este important sa nu fiarba fierbinte supe, deoarece la prea multa caldura se va intari galbenusul si se va schimba gustul acesteia.

Atunci cand supa este gata se serveste imediat, adaugand sare si piper dupa gust, boia de ardei si, optional, puteti presara marar tocat.

Supa cu oua este o reteta extrem de gustoasa si foarte populara, poate fi servita la masa de Craciun sau de Paste, ori la orice aniversare.

Tipuri de Supa cu oua

Exista mai multe variante ale retetei de ciorba cu oua, dintre cele mai populare mentionandu-se:

  • Supa fierte cu oua;
  • Supa cu oua si smantana;
  • Supa cu oua si tarhon;
  • Ciorba taraneasca cu oua;
  • Supa cu oua si iaurt.

Avand in vedere ca aceasta reteta necesita tarate de ovaz, aceasta se serveste destul de des in anotimpul rece, adaugand si niste cartofi sau usturoi.

Supa cu oua si smantana. Supa cu oua si smantana se prepara prin pasii de baza de mai sus, adaugand la final lapte si smantana. Potriviti din sare si piper, ceea ce va oferi un gust si o consistanta cremoasa ce nu poate fi descrisa decat prin simturile proprii.

Super cu oua si tarhon. Aceasta varianta a retetei este una speciala si se prepara prin pasii clasici folosind si tarhon tocat, adaugand si zeama de lamaie.

Ciorba taraneasca cu oua. Ciorba taraneasca cu oua este una dintre cele mai vechi retete si este preparata prin pasii de baza de mai sus servind carne de porc sau pui.

Supa cu oua si iaurt. Aceasta reteta cu oua si iaurt aduce o culoare distictiva si o aroma specifica si speciala. Se prepara folosind pasii de baza de mai sus, iar la final se adauga lapte si iaurt, se potriveste din sare si se serveste in cestele de paine.

Beneficiile supei cu oua

Supa de oua este una din cele mai gustoase mancaruri si, dincolo de acest aspect, are si multe alte beneficii. Aici amintim:

  • Este saraca in calorii
  • Este hidratanta si nutritiva
  • Are un continut scazut de grasimi saturate
  • Este bogata in fibre si minerale
  • Contine proteine
  • Are un gust delicios
  • Este usor de pregatit
  • Poate fi preparata integral sau regim
  • Are un pret accesibil

Supa cu oua este o reteta traditionala romanesca pe care o puteti pregati cu usurinta in 20 de minute, contra costurilor minime.

La fiecare anotimp, puteti adauga anumite ingrediente, astfel incat sa obtinet o mancare gustoasa si nutritiva. Beneficiu major este faptul ca aceasta supa se serveste atat la masa de sarbatori, cat si la masa zilnica, iar ingredientele sunt la indemana.

Daca sunteti pregatiti sa va bucurati de bucataria romaneasca in oricare moment al zilei, incepetive prepararea supei cu oua si astfel bucurati-va de gustul autentic romanesc!