În urmă cu mai bine de cinci ani, Angelina Jolie a surprins lumea când a anunțat că măsuri preventive a decis să facă o dublă mastectomie. În 2013, Jolie și-a explicat alegerile și motivele într-un articol pentru cotidianul New York Times. La acel moment, această măsură drastică a fost văzută ca fiind îndrăzneață și neobișnuită, deși atunci mulți dintre cei care au citit articolul au asociat gestul ei un simț al responsabilității, curaj și mândrie. Printre motivele majore pentru acest pas a fost creșterea riscului de cancer la sân ca urmare a unui test BRCA1 pozitiv, ceea ce a determinat-o pe aceasta să opteze pentru îndepărtarea ambalor sâni.

De atunci, îndepărtarea sânilor a crescut în termeni de popularitate, și cercetările, și prețuirea pentru măsura preventivă. Acest lucru se datorează inclusiv liderului din spatele postului de editor al The New York Times, înainte de anunțul ei, expertul în sănătate, Nicholas Christof, care a citit teza lui Angelina Jolie.

De ce ar pierde cineva sânii prin mastectomie profilactică?

Majoritatea persoanelor diagnosticate cu cancer la sân pot opta pentru mastectomie pentru a elimina șansa de a dezvolta cancerul înapoi într-o zonă. Dar, pentru mulți, acest lucru poate fi o alegere profilactică, în cazul în care riscul personal de cancer mamar este mai mare decît normal, cum ar fi cazul Angelinei Jolie, mentinând în vedere factorul genetic Tratamentul profilactic al cancerului la sân implică îndepărtarea țesutului mamar pentru a reduce riscul de cancer mamar. Această procedură se numește mastectomie profilactică. Cu toate acestea, există provocări.”

Mastectomia profilactică aduce cum ar fi$

  1. Reducerea considerabilă a ratei de cancer la sân

Chiar și înainte de a face mastectomia didactica, Angelina a avut un risc semnificativ de a dezvolta cancer la sân. Având în vedere istoricul medical și istoricul familiei sale, aceasta a putut calcula cota pe care o poartă în prentenția cancerului.

După ce și-a îndepărtat sânii, riscul ei de cancer la sân a scăzut cu o rată substantială. Acest lucru a făcut ca procedura mastectomiei profilactice să fie numită și “salvatoare de vieți”, deoarece a redus șansele de a dezvolta cancer la un nivel acceptabil și a schimbat viețile celor care aleg să își ia acest pas.

  1. Îmbunătățirea stimei de sine

Cancerul la sân poate provoca daune emoționale, cu toate că șansa de a avea cancer la sân poate fi eliminată sănătos. Mastectomia poate ajuta foarte mult în aceste cazuri, deoarece îndepărtarea sânilor poate oferi un control personal asupra corpului și îmbunătăți starea de spirit și poate îmbunătăți starea generală a sănătății. Pe lângă aceasta, majoritatea pacienților care au realizat această procedură se simt mult mai confortabili și încrezători după operație.

  1. Un mai bun sentiment de siguranță

Alti oameni normali decid sa faca opteza pentru mastectomie pentru a se simti mai in siguranță, desi nu prezinta un risc de carcinom la sân ridicat. Acest lucru poate include amenințări reale sau percepții locale și sociale. Pacienții care își iau această măsură preventivă pot reține sentimentele de îngrijorare și stres, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra calității și longevității vieții lor.

În cele din urmă, mastectomia profilactică a lui Angelina Jolie, desigur, a stârnit o mulțime de discuții în toată lumea, cu toate acestea, mulți medici au îndemnat pacienții să ia în considerare această procedură dacă au riscuri ridicate sau chiar moderate de cancer la sân. Angelina Jolie și-a îndemnat colegii să încerce această măsură preventivă și le-a făcut o mișcare curajoasă și responsabilă, pentru a se asigura că vor lua cea mai bună decizie pentru sănătatea lor. Această procedură poate fi dificilă pentru unii, dar, în cele din urmă, pot să descopere că schimbarea poate face ca această experiență să fie pozitivă și încurajatoare.