Inceputul alimentatiei solide a unui bebelus este unul din evenimentele importante din viata lui, care marcheaza primii lui pasi in crestere. Trecerea de la alimentatia exclusiva cu lapte la alimentatia solida, incepand cu o gama variata de alimente, sfarseste in mod normal cu introducerea fructelor, legumelor si a altor alimente sanatoase, preparate cu grija din produse naturale. Initial, inceputul alimentatiei solide se face cu diversitate limitata si in portii mici. 

Aceasta prima etapa marcheaza si primul pas spre dezvoltarea sa ca persoana independenta si se afla la originea unei alimentatii sanatoase.

Introducerea alimentatiei solide – ce vei avea nevoie

In primul rand, este important sa te documentezi si sa te asiguri ca alimentatia solida este un pas important ce trebuie facut in viata bebelusului tau. Urmatorul pas este sa te pregatesti cu tot ce ai nevoie pentru aceasta etapa de dezvoltare a copilului tau. Acest lucru include:

  1. Un scaun de mancare pentru bebelus
  2. Farfurii, cutii de stocare si biberoane speciale
  3. O carpa pentru a preveni murdarirea suprafetelor din jurul scaunului bebelusului
  4. Unele alimente pentru a inceput alimentatia solida
  5. Facilitati de curatare, cum ar fi bucatarii si chiuvete special concepute
  6. Sticle cu apa, cosuri speciale pentru conserve si jucarii si alte accesorii pentru bebelus.

Introducerea alimentatiei solide – momentul potrivit

Alimentatia solida poate fi introdusa intre varsta de 4-6 luni a bebelusului tau, in functie de diversi factori precum greutatea copilului, dar estemedicul poate oferi mai multe informatii precis pe aceasta tema. Cand bebelusul tau are cam 4-6 luni, poate incepe sa tina singur farfuria, sa prinda alimentele intre degete si sa manance din ele . Aceasta etapa adauga foarte multa distractie in viata familiei si va fi un start care va fi urmat de alte etape suplimentare in cresterea bebelusului tau.

Intoducerea alimentatiei solide – prin incercari si erori

In momentul in care bebelusul tau are varsta potrivita pentru inceputul alimentatiei solide, este recomandat sa incerci trecerea la alimentatia solida, cu mancaruri gatite in conditii de acasa, de obicei in forma de piureuri. Pregateste mancaruri simple, cum ar fi piure de cartofi, legume si cereale organice, prepara farfuria extrasa cu furculita sau un mixer. Cum inceputul tau poate fi usor dificil, e bine sa te dai jos usor si sa iti asculti bebelusul. Introdu doar unul sau doua alimente diferite la un moment dat si fa rabat de la schimbari bruste.

Mai jos vei gasi o lista cu alimente usor digerabile folosite la inceputul unei alimentatii solide:

• Cartoful fiert si pasat
• Fasolea verde fiarta si pasata
• Marea fiarta si pasata
• Bananele fierti si piure
• Afine congelate
• Piersica pasata
• Ananas fiert sau piure
• Merele coapte in cuptor
• Avocado pasat
• Macese coapte

Dupa ce bebelusul tau este obisnuit cu aceste alimente, poate trece la mancaruri mai variate si substantioase.

Condimentarea alimentatiei solide si aromele

Adaugarea unor condimente si arome poate infrumuseta preparatele si ii poate da acea savoare necesara bebelusului tau, pentru ca sa ii placa mancarea. Unele alimente se pot condimenta prin adaugarea de sare, dar nu exagera: Foloseste doar cantitatea necesara pentru a oferi acel gust special si evita adaugarea de zahar. Sarea trebuie limitata si trecuta la mancarurile pentru copii, deoarece poate afecta presiunea sangerii si poate duce la probleme renale. Intodeauna pune sare in farfurie si lasa bebelusul sa aleaga cantitatea dorita.

Instructiunile prezentate mai sus trebuie sa fie luate in considerare si tinute aproape de inima, deoarece inainte de a hrani bebelusul, este important sa stii ca are suficienta energie si nutrienti si ca este sanatos si pregatit pentru urmatorul pas.

Introducerea corecta a alimentatiei solide – importanta

Prin introducerea corecta a alimentatiei solide, bebelusul tau va primi nutrientii si energia de care are nevoie, iar tu va fi implicata in prepararea regulata a mancarurilor sanatoase si variate. Acest lucru va deschide portile unei alimentatii sanatoase, abordabile si variate si iti va initia copilul pe drumul independentei.

Introdacerea alimentatiei solide poate fi un proces provocator si interesant; este important sa creezi acele luni de siguranta esentiale pentru ca bebelusul tau sa se dezvolte si sa se transforme intr-o persoana activa si independenta. Introducerea corecta a alimentatiei solide si alimentele variate sunt esentiale pentru o buna dezvoltare emotionala si fizica a copilului tau.

De aceea, aceste reguli de baza trebuie respectate.

• Foloseste alimente variate si sanatoase
• Introdu alimente crescute biologic
• Evita produsele pre-procesate
• Limiteaza adaugarea de sare si zahar
• Adauga condimente si arome
• Asculta-ti bebelusul
• Adauga mancaruri variate
• Limiteaza consumul produselor pe baza de cereale
• Limiteaza consumul de fructe de padure
• Limiteaza adaugarea de aditivi
• Incearca sa prepareai propriile mancari

Introducerea alimentatiei solide este primul pas important intr-o relatie sanatoasa intre bebelus si alimente. Este recomandat sa incepi cu precautie si sa retii ca tipul de alimentatie selectat are un efect semnificativ asupra viitorului copilului tau. Intotdeauna fa actiunea cu dragoste, pregateste farfuriile cu atentie si ofera-i bebelusului tau cat mai multe alimente proaspete si organice.